Episode #10 – Martin Melcher


Plantetinget har i denne udgave haft besøg af iværksætteren, familiefaren, ironman-triatleten og coachen Martin Melcher. I podcasten kommer vi vidt omkring, bl.a. Martins oplevelser med at blive vegetar, træningsmentalitet, morgensmoothies, cykelhjul, at finde sine grænser og meget mere.

Links til ting vi snakkede om:

martinmelcher.dk – Martins blog

trainandsimple.dk – Martins coaching

amagertriatlonklub.dk – Triatlonklubben

richroll.com – Amerikansk podcast om træning, ernæring og veganisme.

davidgoggins.com – Amerikansk soldat og ultra-atlet

Og sidst – vaneloopet!

48 tanker om “Episode #10 – Martin Melcher

 • Hej med jer
  Har lige hørt jeres seneste podcast (Episode 11), og det var som altid meget interessant og inspirerende, så tak for det 😉
  Emnet spiseforstyrrelser fik mig til at tænke på en episode jeg havde sidste år. Jeg fik diagnosen BED (Binge Eating Disorder/Tvangsoverspisning) af min læge i januar 2016. På daværende tidspunkt var jeg ikke veganer, men var allerede begyndt at åbne mine øjne, fordi jeg brugte meget tid på YouTube . Jeg blev henvist til Stolpegården (som i også nævner i jeres podcast) og ventede et halvt års tid på, at kunne starte op i en gruppe. I mellemtiden researchede jeg mere og mere omkring BED, at helbrede sig selv og generelt bare ernæring. Det blev mere og mere tydeligt for mig, at jeg måtte ændre min livsstil drastisk. Jeg havde set Cowspiracy sammen med min daværende ægtemand, så det begyndte også at give mening mht miljøet. Jo mere jeg så, jo mere sikker blev jeg på mit valg. I april måned begyndte jeg lige så langsomt at skære kød og mælkeprodukter ud af min kost, men kun når det bare var mig. Jeg blev skilt i samme måned, ikke fordi jeg blev veganer haha, men det hang nok lidt sammen alligevel. Jeg havde besluttet mig for at starte på en frisk, at fokusere på mig selv, at blive rask, at gå efter mine drømme, ikke nøjes. Det skal lige nævnes, at spiseforstyrrelsen ikke var det eneste jeg baksede med. Jeg har siden jeg var ca. 18 (Jeg er nu 34) været i et helvede med konstant tilbagevendende depressioner og angst. Jeg isolerede mig selv og kunne ikke gennemføre uddannelser eller holde på et job.
  Jeg tror jeg var fuldtidsveganer, da vi ramte juni måned, det var i hvert fald der, resten af min familie fik det at vide. Inden da havde jeg mest talt med min mor om det. Anyway. Der var efterhånden et par måneder til, at jeg skulle starte mit forløb på Stolpegården. Det gik op for mig, at jeg egentlig ikke rigtig havde haft nogle episoder med overspisning siden jeg allerede i januar/februar var begyndt at indtage langt flere kulhydrater, specielt kartofler som er verdens bedste fødevare 😉 Det havde slet ikke været nødvendigt at overspise, for jeg fik rent faktisk nok at spise. Jo, nogle gange spiste jeg måske lidt for mange kartofler, men jeg proppede mig ikke som før hen. Jeg blev ikke dårlig af at have forædt mig. Min vægt var også begyndt at være relativt stabil. Interessant tænkte jeg, jeg gør nok noget rigtigt. Jeg vejede 117 kg i januar 2016, min højeste vægt nogensinde, og det gør ondt at skrive det ned. Januar 2017 vejede jeg ca. 110, det er første gang min vægt ikke var større end året før. Men lad os vende tilbage til Stolpegården. Stolpegården behandler alle former for spiseforstyrrelser, og de er det eneste sted, man kan få behandling for BED. Jeg blev indkaldt til nogle opstartssamtaler med en psykolog og en læge. Jeg kan huske det var svært at svare på deres spørgsmål, fordi jeg efterhånden var i tvivl om, om jeg overhovedet havde BED. Jeg havde ikke rigtig de fysiske tegn på det længere, men jeg kunne godt se, at det stadig lå i min bevidsthed på et psykologisk og mere indviklet plan. Det var spørgsmål som, “synes andre du spiser store portioner mad?”. Øh ja, for jeg spiser kun planter og planter har generelt færre kalorier, så det er jeg nødt til. Jeg nævnte flere gange, at jeg er veganer og at det ikke var noget, som jeg var interesseret i at skulle ændre på. Etikken omkring vores fødevarer havde sat sit spor, specielt efter jeg tvang mig selv til at se Earthlings. Jeg fik aldrig noget klart svar på, om det var et problem, at jeg var veganer, selvom jeg spurgte ret direkte. Jeg startede op i gruppeterapi i august tror jeg. Jeg var der en enkelt gang og det var rigtig rart. Det eneste der bekymrede mig, var om de havde vegansk mad i deres kantine. De fleste spiste sammen efter gruppe, og det ville jeg gerne være en del af. Der var ikke det største udvalg, men jeg fandt da lidt rugbrød og nogle tomater. En af pigerne fra gruppen nævnte, at det måske ville blive et problem for mig at være veganer, imens jeg gik derude. Det undrede mig lidt, da jeg jo havde spurgt ind til det, inden det startede. Hun fik desværre ret. Inden den næste gruppe blev jeg kaldt ind til en diætist, hvilket er en normal del af processen. Der blev talt meget om minimum indtag af kulhydrater, hvilket jeg synes var nice. Men min diætist sagde, at den veganske livsstil var noget jeg måtte ligge på hylden, imens jeg gik der, da det var skadeligt for spiseforstyrrede at være begrænsede i forhold til fødevarer. Det var vigtigt, at der ikke var nogle forbudte fødevarer. Jeg prøvede at forklare hende, at jeg fik alt hvad jeg havde brug for, at jeg havde fået det bedre, at jeg ikke følte mig begrænset og at jeg faktisk spiste meget mere varieret nu Jeg henviste hende tilmed til nutritionfacts.org, hehe. Måske fik jeg også nævnt, at den undervisning hun selv havde fået som diætist var latterlig og forkert, fordi den fulgte sundhedsstyrrelsens forkerte billede af, hvad der er godt for os. Måske lidt unødvendigt, men jeg blev simpelthen så rasende. Hun lovede at snakke med sine kollegaer om det. Jeg blev kontaktet af en af psykologerne fra gruppen et par dage senere, hun ville gerne tale med mig. Jeg trådte op til en samtale, denne gang med min mor som bisidder, fordi jeg følte jeg blev angrebet af et system, som burde hjælpe mig. Vi snakkede længe og jeg tror faktisk hun forstod mig, men der var intet hun kunne gøre, jeg kunne ikke fortsætte i gruppen, hvis jeg ikke ville rykke mig. Jeg fik at vide, at det var fordi jeg ikke havde været veganer så længe. Hvis jeg havde været det i flere år og måske havde familie som var veganere, havde det været en anden snak. Altså virkede det som om de troede, at min nye skøre veganske måde at leve på var et af tegnene på, at jeg var spiseforstyrret. Jeg talte efterfølgende med deres leder/overlæge og hun var desværre temmelig snæversynet og nævnte ting som b12, hvilket jeg allerede selv havde styr på. Tager b12 tilskud og spiser jævnligt gærflager. Mit b12 tal var som kødæder i øvrigt ret lavt, hvilket det efterhånden er for ret mange kødædere. Kommer lige i tanke om, at den første læge, jeg talte med på Stolpegården, anbefalede mig at spise en multimitaminpille, fordi jeg var veganer, selvom jeg ikke manglede vitaminer, altså dafuk? Jeg ved bare, at hun ikke beder de andre “normale” om at tage en vitaminpille. Jeg sagde til hende, at jeg nægtede at tage unødvendige tilskud, da det simpelthen er for dumt.
  Nå, det endte altså med, at jeg selv måtte klare mit spiseforstyrrelses problem, og jeg havde det okay med det, fordi jeg følte at min nye mad hjalp mig meget mere end deres behandling nogensinde ville komme til. Men jeg var stadig rasende over, at et system kan være så opad bakke, når de skal hjælpe en. At folk der arbejder med området ikke mener de kan være med til at ændre noget, fordi sundhedsstyrrelsen har lavet et regelsæt, som ingen må udfordre. Efterfølgende har jeg tænkt tilbage på andre gange, hvor jeg har fået rigtig dårlig og direkte forkert hjælp af læger. Læger som har proppet mig med medicin og som har sat mig til at skære ned på kulhydrater og bedt mig spise mere protein og enorme mængder fedt og kolesterol. Jeg føler slet ikke jeg kan stole på vores system længere. Det er en skræmmende tanke, men det har også givet mig styrke til selv at finde mine svar.
  Idag, efter et lille år som veganer, er jeg fuldstændig fri fra BED, mit levertal, som var for højt, er blevet normalt, jeg har ikke længere fedt i blodet, mit b12 tal er højre end nogensinde, jeg har smidt antidepressiv- og angstmedicin, jeg får alle mine vitaminer og jeg føler mig bedre tilpas i min krop. Mit fordøjelsessystem virker, havde mange problemer med det før, jeg har mere energi og mod på at fortsætte med at arbejde med mig selv. Jeg begyndte at spise mere whole foods agtigt for et par måneder siden for at begynde at tabe mig. Jeg havde med vilje udskudt det, til jeg følte jeg havde godt styr på det at være veganer. Det virker, jeg taber mig stille og roligt. Det er vigtigt det ikke går for hurtigt. Jeg glæder mig til, at jeg snart er under 100 kg, mangler kun 1 kg 😉
  Det her blev en roman, og det beklager jeg. Egentlig ville jeg bare høre jeres mening omkring det danske sundhedssytem. Om i selv har haft lignende issues eller hørt om andre, som har måttet kæmpe. Jeg tror det kræver rigtig meget at ændre et system, som giver guidelines udfra, hvad de mener befolkningen kan leve op til i stedet for, hvad der er det optimale. De fleste bliver faktisk empowered, når de kender sandheden, så jeg synes det er ærgeligt, at man fratager dem muligheden for at tænke selv, at tage et valg. Der er så meget hvert enkelt individ kan gøre, hvis de får redskaberne.
  Endnu engang tak for jeres podcasts. Jeg føler mig mindre alene, når jeg lytter til dem

 • Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options
  out there that I’m completely confused .. Any ideas?
  Many thanks!

 • Hello, i think that i saw you visited my web site thus i
  came to “return the favor”.I am attempting to find
  things to enhance my site!I suppose its ok to use
  a few of your ideas!!

 • That is very interesting, You are an excessively professional
  blogger. I’ve joined your feed and sit up for searching
  for more of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 • Right here is the right blog for everyone who hopes to understand this topic.

  You understand so much its almost tough to argue with you (not
  that I really would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a
  topic that’s been written about for ages.
  Excellent stuff, just great!

 • That is a very good tip especially to those fresh to
  the blogosphere. Simple but very accurate information… Thank you for sharing this one.

  A must read article!

 • We stumbled over here coming from a different website and thought I may as well
  check things out. I like what I see so i am
  just following you. Look forward to looking into your web page for a
  second time.

 • Hey there I am so excited I found your site, I really found you by error, while I was
  researching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say many
  thanks for a remarkable post and a all round interesting blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to go through
  it all at the minute but I have saved it and also added
  in your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read more, Please do keep up the excellent work.

 • When I originally left a comment I appear to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with
  the same comment. Perhaps there is an easy method you can remove me from that service?
  Kudos!

 • I just like the valuable information you supply for your articles.
  I will bookmark your weblog and test again here regularly.
  I am relatively sure I’ll learn lots of new stuff
  proper right here! Best of luck for the next!

 • I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know
  where u got this from. kudos

 • First off I would like to say superb blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to know how you center yourself
  and clear your head prior to writing. I have had trouble clearing my mind in getting my ideas out.

  I truly do take pleasure in writing however
  it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually
  lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations
  or tips? Thank you!

 • Thanks for your personal marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you’re a great
  author. I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back someday.

  I want to encourage yourself to continue your great work, have
  a nice morning!

 • Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but
  I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
  Appreciate it

 • Generally I don’t learn post on blogs, but I wish to say that
  this write-up very pressured me to try and
  do so! Your writing taste has been amazed me.
  Thank you, quite great article.

 • I just could not leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a
  person supply for your guests? Is gonna be back incessantly to check up
  on new posts

 • I think that what you composed made a bunch of sense.
  But, think on this, suppose you added a little
  information? I mean, I don’t want to tell you how to run your
  blog, however what if you added a post title that makes people
  want more? I mean Episode #10 – Martin Melcher – Plantetinget is
  a little vanilla. You should peek at Yahoo’s home page and watch how they create article
  headlines to get viewers to open the links. You might add a related video or a picture or two
  to get people excited about what you’ve got to say. In my
  opinion, it could bring your website a little bit
  more interesting.

 • Hello there! I could have sworn I’ve been to this
  website before but after reading through some of the post I
  realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it
  and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 • I think this is among the so much important info for
  me. And i’m satisfied studying your article. However want to statement on some basic things, The website taste is great, the articles is
  in reality nice : D. Just right job, cheers

 • It’s a pity you don’t have a donate button! I’d
  most certainly donate to this excellent blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook
  group. Chat soon!

 • First of all I want to say superb blog! I had a
  quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear
  your mind prior to writing. I’ve had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.
  I do take pleasure in writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any
  ideas or tips? Cheers!

 • you’re truly a excellent webmaster. The website loading speed is amazing.

  It seems that you are doing any unique trick. In addition, The
  contents are masterwork. you have done a great job
  in this subject!

 • Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit
  acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 • I’m not sure exactly why but this blog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 • I simply want to say I am newbie to blogging and certainly savored this web site. Likely I’m going to bookmark your website . You certainly have really good posts. Regards for revealing your webpage.

 • You’re so awesome! I don’t think I’ve truly read through a single thing
  like that before. So wonderful to find someone with some
  unique thoughts on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up.
  This site is something that is required on the internet, someone with a little originality!

 • Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thank you!

 • Can I just say what a relief to discover somebody who
  really understands what they’re discussing on the net. You actually realize how to bring a problem to light and make it important.
  More people need to look at this and understand this side of your story.
  I was surprised you aren’t more popular because you surely
  possess the gift.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.